5 korzyści zdrowotnych jaj przepiórczych

5 korzyści zdrowotnych jaj przepiórczych

22 października, 2021 Wyłączono przez wszystko o zdrowiu

Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale jaja przepiórcze oferują znaczne korzyści zdrowotne. W rzeczywistości jest 5 głównych, a dokładnie. Zjedzenie jednego z tych jaj może zabrzmieć dość dziwnie, ale gdy dowiesz się, jakie korzyści zdrowotne oferują, możesz nie być tak sceptyczny.

Kiedy to czytasz, prawdopodobnie zastanawiasz się: „Gdzie na świecie znalazłbym jajko przepiórcze i kto w ogóle pomyślał o zjedzeniu czegoś takiego?”

Cóż, jajka kurze zawsze były spożywane jako żywność, a w ostatnich dziesięcioleciach naukowcy odkryli, jak bardzo są pożywne. To tylko kwestia czasu, zanim ludzie zaczną interesować się również innymi jajkami.

Wiele osób, które jedzą przepiórcze jajka, faktycznie hoduje je na swoim podwórku. Nie jest to trudne, a w Internecie można znaleźć wiele samouczków DIY, które nauczą Cię, jak zbudować własne pióro przepiórcze. Wielu hodowców przepiórek twierdzi, że po zbudowaniu zagrody potrzeba tylko 10-30 minut dziennie, aby ją utrzymać i zebrać jajka, które zamierzasz zjeść na ten dzień.

Jakie są 5 głównych zalet jaj przepiórczych?

1. Mają wymierną wartość odżywczą

Te małe jajka są pełne witamin i minerałów. Jaja przepiórcze zapewniają znaczne korzyści zdrowotne, uzupełniając wapń. Są również pełne cholesterolu HDL (dobrego) zamiast LDL (złego).

Składają się z około 13% białka, około 2% więcej niż jaja kurze. Zawierają również znaczne ilości witaminy A i B2. W rzeczywistości zaleca się, aby nie spożywać nadmiaru witaminy A, jeśli dziennie spożywasz więcej niż 10 jaj przepiórczych, ponieważ możesz przedawkować witaminę A.

2. Spożywanie jaj przepiórczych może pozytywnie wpływać na różne układy organizmu!

Jest wiele rzeczy, które jaja przepiórcze mogą zrobić dla twojego ciała. Niektóre z tych rzeczy obejmują dostarczanie organizmowi łatwo przyswajalnego wapnia, zwiększanie odporności i wapnia oraz zwiększanie poziomu hemoglobiny.

Pacjenci cierpiący na astmę i gruźlicę również łagodzą jaja przepiórcze. Naturalnie zawierają białko owomukoidowe, które jest rodzajem białka, które można znaleźć w lekach przeciwalergicznych. Zawierają również więcej wapnia i fosforu niż zwykłe jajka.

Ponadto pomagają stymulować sprawność seksualną, dostarczając gruczołu krokowego potrzebnych mu substancji, takich jak białka, fosfor i witaminy. Mogą pomóc w przywróceniu potencji seksualnej młodości. Wiele osób zażywa wątpliwe leki i dziwne zioła z innych krajów, o których nic nie wiedzą, aby to osiągnąć. Dzięki jajom przepiórczym możesz wyhodować własne pożywne leki i dokładnie wiedzieć, skąd pochodzą składniki.

3. Oczyszczają i regenerują Twoje ciało

Jaja przepiórcze są dobre w usuwaniu metali ciężkich z organizmu i usuwaniu toksyn z krwi. Usuwają również z organizmu kamienie wątrobowe, kamienie pęcherza moczowego i kamienie nerkowe.

4. Jaja przepiórcze nie wywołują reakcji alergicznych

Oprócz tego, że są w zasadzie hipoalergiczne, jaja te również nie powodują skazy. W rzeczywistości większość ludzi używa ich do zwalczania objawów alergii. Białko owomukoidowe jest tym, co to robi. Białko owomukoidowe to główny składnik, który znajdziesz w wielu lekach przeciwalergicznych, więc możesz je pozyskać prosto z natury za pomocą jaj przepiórczych. Konsekwentne spożywanie jaj przepiórczych może pomóc w utrzymaniu silnego układu odpornościowego, poprawieniu wyglądu skóry i poprawie ogólnego stanu zdrowia. Ponieważ Twoje ciało jest oczyszczone od wewnątrz, na zewnątrz będziesz wyglądać promiennie.

5. Pomagają Twojemu ciału wyzdrowieć po urazie

Eksperci uważają, że jaja przepiórcze mogą przyspieszyć powrót do zdrowia po udarze krwi, a także mogą pomóc w utrzymaniu silnych mięśni serca.
Niektórzy pacjenci doświadczyli gojenia wrzodów i zapalenia żołądka po zażyciu jaj przepiórczych, a niektórzy eksperci uważają, że jajka mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi raka i leczeniu cukrzycy.

Ciekawą rzeczą w tych jajkach jest to, że można je jeść na surowo. Nie ma ryzyka salmonelli, ponieważ temperatura ciała przepiórek jest znacznie wyższa niż u kurczaka. Ponadto nie mogą ulec skażeniu i zakażeniu, ponieważ zawierają substancję zwaną lizozymem. Lizozym zabija bakterie. Wielu ekspertów zaleca, aby spożywać jajka na surowo lub krótko je gotować przez mniej niż 30 sekund, aby żółtko pozostało surowe. Czasami ciepło z gotowania może zniszczyć wartościowe składniki odżywcze .

Ponieważ jest ich tak mało, zjesz ich znacznie więcej niż zwykłe jajka. Nie powinieneś jednak jeść więcej niż 20 dziennie. Ponadto, jeśli jesz ponad 5 jaj przepiórczych dziennie, musisz ograniczyć inne pokarmy bogate w witaminę A, takie jak marchew i olej rybny. Większość ludzi zjada codziennie 3-5 jajek ze śniadaniem.