Czy produkty liofilizowane warto spożywać?

Udostępnij:

Liofilizowana żywność zyskuje na popularności. Wielu specjalistów, którzy się zajmują żywnością twierdzą, że liofilizacja jest możliwie najlepszą metodą na konserwowanie żywności. W sklepie znajdziemy wiele produktów, które tą metodę utrwalają. Są to przede wszystkim warzywa, owoce, kawa czy też zioła.

Czym jest liofilizacja żywności?

Proces liofilizacji aktualnie wykorzystuje w produkcji żywności, która jest stosowana przez osoby uprawiające intensywnie sport jak i także przez osoby, dla których bardzo ważna jest wygoda. Liofilizowana żywność ma masę zalet. Spożywcze produkty tą metodą utrwalane zachowują smak, wygląd oraz aromat naturalny. Nie zawierają w żadnym wypadku konserwantów.

Czy liofilizowana żywność jest zdrowa?

Owoce oraz warzywa liofilizowane jak i także inne produkty zachowują swoje właściwości organoleptyczne. Dodatkowe identyczną zawartość kaloryczną. Liofilizacja owoców ma naprawdę spore znacznie. Podczas gdy świeże maliny, truskawki czy też borówki są w naszym kraju dostępne przez bardzo krótki czas, to liofilizowane maliny przez cały rok możemy spożywać. Same wartości smakowe oraz odżywcze nie odbiegają zupełnie od świeżych owoców. Sok z kiszonej ekologicznej kapusty działa zarówno osłonowo podczas leczenia antybiotykami jak i także wspomagająco. Sok ten jest stosowany przy anginie, grupie czy też innego rodzaju infekcjach. Także sok z buraków kiszonych poprawi naszą odporność oraz wpłynie korzystnie na zdrowie systemu trawiennego.

Które produkty poddawane są liofilizacji?

Samemu procesowi liofilizacji, a więc sublimacyjnemu suszeniu poddać można w zasadzie większość żywnościowych produktów. Są to przede wszystkim warzywa (papryka, fasola, por, pietruszka, seler, marchew), owoce (truskawka, żurawina, śliwki, jabłka, wiśnie, maliny, mango), ryby, mięso, wędliny, kawę, zioła oraz grzyby.

Dla kogo jest liofilizowana żywność?

Liofilizacja w żywnościowym przemyśle po raz pierwszy została zastosowana w XX wieku w latach 60 do konserwowania wszelkich produktów, które są przeznaczone dla astronautów. Gdy produkcja tej żywności stawała się tańsza, to rozpoczęto jej stosowanie na znacznie szerszą skalę. Szczególnie tam gdzie bardzo istotna jest niewielka objętość oraz niska masa. Są to zatem produkty o przeznaczeniu dla żeglarzy, himalaistów alpinistów czy też dla żołnierzy. Ta metoda znalazła swoje zastosowanie w rowerowej jak i także w pieszej turystyce. Także znalazła zastosowanie w górskiej wspinaczce oraz w bardzo dalekich samochodowych rajdach.

 

Socialmedia

Warte uwagi

Okres menopauzy - co należy spożywać?

Dieta odpowiednia w okresie menopauzy odgrywa naprawdę ważną rolę. Razem z jedzeniem organizmowi dostarczamy bogate produkty w hormony, witaminę K oraz wapń. Pomagają one utrzymać...