Nietolerancja laktozy - dieta

Udostępnij:

Mleko to każdy produkt, który jest produkowany z pomocą naszych wolno poruszających się, zjadających trawę przyjaciół, krów. Mleko krowie używane jest do produkcji serów, jogurtów, śmietany, mleka i oczywiście wszelkich produktów powstałych z tych produktów. Podobnie jak w przypadku glutenu, istnieje zarówno alergia, jak i nietolerancja na produkty mleczne. Alergia na produkty mleczne jest reakcją autoimmunologiczną i może być śmiertelna, podczas gdy nietolerancja jest reakcją przewodu pokarmowego na enzym, laktozę.
 

Jaka jest różnica między alergią na produkty mleczne a nietolerancją laktozy?

 
Alergia
Osoby z alergią na nabiał mają autoimmunologiczną reakcję na jedno lub więcej z następujących białek występujących w produktach mlecznych: serwatka, kazeina i albuminy. Podobnie jak w przypadku większości reakcji alergicznych, objawy są natychmiastowe i szybko się nasilają. Objawy alergii na produkty mleczne obejmują wzdęcia, wymioty i biegunkę, ale mogą również powodować egzemy (suchość skóry) i problemy z oddychaniem. Bóle mięśni, bóle głowy i sztywność stawów są również częstym skutkiem reakcji alergicznej.
 
Dieta pudełkowa bez laktozy
 
Jeśli ktoś, dla kogo przygotowujesz posiłek, ma alergię na nabiał, to bardzo ważne jest, abyś zrozumiał, co należy zrobić w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej. Ponieważ mogą pojawić się problemy z oddychaniem, istnieje możliwość wystąpienia reakcji zagrażającej życiu, takiej jak anafilaksja. Leczenie tej reakcji za pomocą zastrzyku epinefryny (często znanego jako epipen) nie jest rzadkością i przynajmniej ktoś obecny na miejscu musi wiedzieć, jak ją w razie potrzeby podać.
 

Ktoś z alergią na nabiał musi być niezwykle surowy w swojej diecie i nie może jej spożywać w żadnej formie i ilości.

 
Nietolerancja
Inną powszechną reakcją na produkty mleczarskie jest nietolerancja laktozy. Laktoza jest cukrem obecnym w mleku krowim i innych zwierzęcych. Laktoza jest enzymem, który rozkłada się i trawi laktozę w organizmie. Nietolerancja występuje, gdy nie ma wystarczającej ilości laktazy obecne w organizmie, aby prawidłowo strawić laktozę z tych napojów i żywności.  Objawy nietolerancji są podobne do glutenu i powszechnie obejmują wzdęcia, biegunkę, wymioty, skurcze żołądka i inne problemy żołądkowo-jelitowe.
 

Jakie produkty spożywcze zawierają nabiał?

 
W przeciwieństwie do glutenu, unikanie nabiału jest o wiele prostsze. Każdy produkt, który zawiera produkty mleczne jest nie do przyjęcia. Sery, jogurty, mleko, lody, czekolada i kremy jak zagęszczone lub kwaśne. Istnieje jednak kilka skomplikowanych produktów, które zawierają produkty mleczne.
 
Wino i piwo
Białka mleka są stosowane w procesie karcenia wina i dlatego mogą być przyczyną reakcji alergicznej. Podczas gdy wino zawiera laktozę w tym białku, wiele osób może obsługiwać małe ilości wina. Dostępne są wina bezmleczne, a także niektóre piwa rzemieślnicze, takie jak stout, które mogą również zawierać białko mleka i laktozę. Jeśli jesteś skanowania dla marek, które oferują mleczarskich wersji bezpłatne, może mieć lepsze szczęście wyszukiwania wegańskich produktów.
 
Tuńczyk w puszce
Niektóre tuńczyki w puszkach zawierają białko kazeinatowe i mogą wywoływać alergię. Jeśli serwujesz sałatkę lub kanapki, które zawierają tuńczyka w puszce, ważne jest, aby dokładnie przeczytać składniki, aby upewnić się, że jest to bezpieczne.
 
Sosy, sosy i substancje słodzące
Wiele produktów typu instant mix, takich jak sosy, sosy, słodziki czy sztuczne zabielacze, zawiera mleko w proszku, które jest używane jako zagęstnik.
 
Produkty bezlaktozowe
Produkty bezlaktozowe to przetwory z mleka krowiego, do których dodano enzym laktazy w celu obejścia skutków działania laktozy. Jeśli masz alergię na mleko lub serwujesz żywność komuś, kto jest, produkty bez laktozy nie są absolutnie odpowiednie. Każdy, kto cierpi na nietolerancję laktozy może spożywać te produkty jednak.
 
Mleko zwierzęce | mleko owcze i kozie
W przeciwieństwie do tego, co niektórzy uważają, inne mleko zwierzęce, takie jak owcze czy kozie, zawiera tyle samo laktozy co mleko krowie.
 
Chipsy ziemniaczane
Podczas gdy ziemniaki nie zawierają żadnych przetworów mlecznych, do używanych środków aromatyzujących często dodaje się produkty mleczne. Zawsze sprawdzaj paczki, ale wiele odmian nie zawiera produktów mlecznych i jest w porządku.
 
Produkty sojowe
Soja stanowi zdecydowaną większość alternatyw mlecznych, jednak w celu osiągnięcia teksturowego podobieństwa do produktów takich jak ser, czasami używa się białek mlecznych. Imitacja mięsa również zawiera białka mleka. Podczas gdy produkty sojowe powinny być dobre dla osób z nietolerancją laktozy, osoby cierpiące na alergię mleczną powinny ich unikać.

 

Socialmedia

Warte uwagi

10 zasad zdrowego serca

Serce jest najważniejszym mięśniem w ludzkim organizmie i wymaga szczególnej dbałości i troski. Zdrowe serce to prawdopodobieństwo życia dłuższego i radośniejszego. Dlatego też opracowano...