Jak odżywiać się, by wzmocnić swoją odporność?

Jak odżywiać się, by wzmocnić swoją odporność?

14 kwietnia, 2021 Wyłączono przez wszystko o zdrowiu

Nasz organizm przez cały rok narażony jest na różnego rodzaju infekcje, dlatego też niezwykle ważne jest regularne dbanie o swoją odporność oraz wzmacnianie jej wszelkimi dostępnymi i znanymi sposobami. Zanim jednak sięgniemy po preparaty apteczne w formie tabletek, które oczywiście również są zalecane, w pierwszej kolejności warto zadbać o bogate wyposażenie swojej kuchni.

Dieta wzmacniająca odporność. Co jeść, aby nie chorować?

Nikt z nas nie lubi chorować. Poza paroma (a czasem i kilkunastoma) dniami wolnymi od pracy i obowiązków, choroba utrzymująca się przez dłuższy okres czasu jest wykańczająca, a przy tym niezmiernie uciążliwa w codziennym funkcjonowaniu.

Nasza odporność jest szczególnie osłabiona w okresie jesienno-zimowy, jednakże powinniśmy o nią dbać przez cały rok. Jeśli zatem chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem oraz witalnością przez całe 12 miesięcy powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych składnikach w naszej codziennej diecie, które przyczynią się do wzmocnienia układu immunologicznego. 

Warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C oraz beta-karotenu

Nie od dziś wiadomo, że dieta bogata w owoce i warzywa to klucz to zdrowego życia. Powinny one każdego dnia gościć na naszych talerzach, nadając posiłkom nie tylko smaku, ale i kolorów. 

Bogatym źródłem witaminy C są przede wszystkim czarne porzeczki, pietruszka, papryka czerwona, brokuły, kiwi, truskawki, cytryny i  żurawina. Natomiast beta-karoten znajdziemy w produktach takich jak marchew, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, botwina, morela oraz brzoskwinia. 

Witamina D3

Witamina D3 jest witaminą, którą w dużych ilościach musimy dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ jej ilość w naszym organizmie jest ograniczona. Witamina D3 odpowiada za prawidłową pracę układu odpornościowego, a co więcej nasila ona także wytwarzanie białka o właściwościach bakteriobójczych. 
Znajdziemy ją w tłustych rybach morskich takich jak sardynki, łosoś czy makrela oraz w tranie. Oczywiście jej największym źródłem jest promieniowanie słoneczne, jednakże w związku z prowadzonym przez wielu z nas trybem życia nie jest możliwe dostarczenie jej w pożądanych ilościach, dlatego też powinniśmy przyjmować ją także w formie suplementów.

Produkty probiotyczne

Produkty probiotyczne posiadają żywe kultury bakterii, takich samych, jakie znajdują się w naszych jelitach. Do produktów probiotycznych zalicza się przede wszystkim kiszone warzywa (owoce, kapusta) oraz kefiry. Warto wiedzieć, że produkty kiszone zawierają również dużo więcej witaminy C niż te w formie surowej. 

Żelazo, cynk oraz selen

Są one uznawane za pierwiastki bakteriobójcze oraz wirusobójcze, które hamują rozwój oraz rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Występują one w formie suplementów, jednakże pierwiastki te są także elementem pożywienia takiego jak orzechy, kiełki, ryby, chude mięso oraz rośliny strączkowe.

Warzywa „cebulowe”

Warzywa cebulowe to oczywiście cebula, czosnek, a także por i szczypiorek. Są one źródłem witaminy C, A, E oraz fitoncydów, które działają bakteriobójczo oraz grzybobójczo.