Jak odżywiać się, by wzmocnić swoją odporność?
14 kwietnia, 2021Nasz organizm przez cały rok narażony jest na różnego rodzaju infekcje, dlatego też niezwykle ważne jest regularne dbanie o swoją odporność oraz wzmacnianie jej wszelkimi dostępnymi i znanymi sposobami. Zanim jednak sięgniemy po preparaty apteczne w formie tabletek, które oczywiście również są zalecane, w pierwszej kolejności warto zadbać o bogate wyposażenie swojej kuchni.
Dieta wzmacniająca odporność. Co jeść, aby nie chorować?
Nikt
z nas nie lubi chorować. Poza paroma (a czasem i kilkunastoma) dniami wolnymi
od pracy i obowiązków, choroba utrzymująca się przez dłuższy okres czasu jest
wykańczająca, a przy tym niezmiernie uciążliwa w codziennym funkcjonowaniu.
Nasza odporność jest szczególnie osłabiona w okresie jesienno-zimowy, jednakże
powinniśmy o nią dbać przez cały rok. Jeśli zatem chcemy cieszyć się dobrym
zdrowiem oraz witalnością przez całe 12 miesięcy powinniśmy pamiętać o kilku
podstawowych składnikach w naszej codziennej diecie, które przyczynią się do
wzmocnienia układu immunologicznego.
Warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C oraz beta-karotenu
Nie
od dziś wiadomo, że dieta bogata w owoce i warzywa to klucz to zdrowego życia.
Powinny one każdego dnia gościć na naszych talerzach, nadając posiłkom nie
tylko smaku, ale i kolorów.
Bogatym źródłem witaminy C są przede wszystkim czarne porzeczki, pietruszka,
papryka czerwona, brokuły, kiwi, truskawki, cytryny i żurawina. Natomiast
beta-karoten znajdziemy w produktach takich jak marchew, natka pietruszki,
jarmuż, szpinak, botwina, morela oraz brzoskwinia.
Witamina D3
Witamina
D3 jest witaminą, którą w dużych ilościach musimy dostarczać wraz z
pożywieniem, ponieważ jej ilość w naszym organizmie jest ograniczona. Witamina
D3 odpowiada za prawidłową pracę układu odpornościowego, a co więcej nasila ona
także wytwarzanie białka o właściwościach bakteriobójczych.
Znajdziemy ją w tłustych rybach morskich takich jak sardynki, łosoś czy makrela
oraz w tranie. Oczywiście jej największym źródłem jest promieniowanie
słoneczne, jednakże w związku z prowadzonym przez wielu z nas trybem życia nie
jest możliwe dostarczenie jej w pożądanych ilościach, dlatego też powinniśmy
przyjmować ją także w formie suplementów.
Produkty probiotyczne
Produkty probiotyczne posiadają żywe kultury bakterii, takich samych, jakie znajdują się w naszych jelitach. Do produktów probiotycznych zalicza się przede wszystkim kiszone warzywa (owoce, kapusta) oraz kefiry. Warto wiedzieć, że produkty kiszone zawierają również dużo więcej witaminy C niż te w formie surowej.
Żelazo, cynk oraz selen
Są one uznawane za pierwiastki bakteriobójcze oraz wirusobójcze, które hamują rozwój oraz rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Występują one w formie suplementów, jednakże pierwiastki te są także elementem pożywienia takiego jak orzechy, kiełki, ryby, chude mięso oraz rośliny strączkowe.
Warzywa „cebulowe”
Warzywa
cebulowe to oczywiście cebula, czosnek, a także por i szczypiorek. Są one
źródłem witaminy C, A, E oraz fitoncydów, które działają bakteriobójczo oraz
grzybobójczo.