Miód spadziowy – płynne złoto
25 sierpnia, 2021Miód spadziowy to naturalny produkt, ceniony za wyjątkowe walory zdrowotne i smakowe. Na bogactwo składników w nim zawartych wpływa złożony proces jego powstawania. Inaczej, niż to ma miejsce w przypadku miodu klasycznego, nie jest on wytwarzany z nektaru kwiatów, ale pozyskiwany z rosy miodowej drzew iglastych lub liściastych.
Jak powstaje spadź?
Owady, takie jak mszyce czy czerwie, żerując, pobierają z drzewa sok. Płyn z rośliny zostaje przez nie przetworzony i wydalony w postaci klejącej wydzieliny. Spadź osadza się na liściach, a zwabione jej słodkim zapachem pszczoły, zbierają jej krople i transportują do ula. Tam poddają je dalszej obróbce.
Rodzaje miodu spadziowego i jego właściwości
Miód spadziowy nie bez
powodu nazywany jest również królewskim. Zawiera około 9 razy więcej biopierwiastków
niż jego nektarowy odpowiednik. Bogaty we flawonoidy, mikro- i makroelementy
oraz witaminy, skutecznie uzupełni dietę w prozdrowotne pierwiastki.
Ze względu na pochodzenie spadzi, wyróżniamy
miód spadziowy iglasty i liściasty.
• Miód spadziowy iglasty. Pozyskiwany jest
głównie z sosen, jodeł i modrzewi. Ma łagodny smak i dość ciemny kolor.
Spożywanie miodu spadziowego iglastego zalecane jest przy wszystkich
schorzeniach układu oddechowego. Dotyczy to zarówno zwykłych przeziębień, jak i
poważniejszych chorób, takich jak zapalenie płuc czy gruźlica. Dzięki
właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, łagodzi kaszel i wspiera
leczenie stanów zapalnych. Oprócz tego, jego regularne spożywanie kompleksowo
wzmacnia układ krwionośny, układ pokarmowy i koi stany napięcia
nerwowego.
• Miód spadziowy liściasty. Powstaje z soku
klonów, dębów, grabów czy lipy. Wyróżnia się złocistożółtym kolorem i
delikatnym aromatem. Podobnie, jak w przydatku spadzi iglastej, miód ten
wzmacnia układ immunologiczny, dlatego polecany jest szczególnie w okresie
przeziębień. Dodatkowo korzystnie oddziałuje na drogi moczowe oraz nerki. Jego
stosowanie mogą rozważyć również osoby borykające się z problemami ze strony
żołądka, wątroby i jelit.
Przeciwwskazania i dawkowanie
Miód spadziowy, jako
produkt w pełni naturalny, nie ma wiele przeciwwskazań. Powinny go unikać osoby
uczulone na produkty pszczele lub chore na cukrzycę. Jeśli miód ma być zażywany
w celach leczniczych, można stosować dawkę od 5 do 10 małych łyżeczek dziennie
w przypadku osób dorosłych. Dzieciom podajemy dawkę o połowę mniejszą. Miód nie
może być poddawany obróbce cieplnej, bo wtedy traci swoje lecznicze
właściwości. Najlepiej rozpuścić go w letniej wodzie lub posmarować nim
pieczywo.
Miód spadziowy należy do gatunku miodów
szlachetnych. Jego skład jest wyjątkowo korzystny dla zdrowia człowieka. Watro
zatroszczyć się o słoik tego płynnego złota i wykorzystać jego dobroczynne
walory w okresie obniżonej odporności i przeziębień.